Wednesday, November 25, 2015

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ŞCOLI - K2)
2015 –  2017

Denumirea activităţii: 25 Noiembrie - Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii
Profesor: Oprea Diana
Data/ locul desfăşurării: Liceul Voievodul Mircea
Participanţi: 24 elevi, beneficiari direcţi ai proiectului
Descrierea activităţii (narativă):
Captarea atenţiei se realizează prin lectura Poemului iubirii stâlcite, de Judy Terando – Pe cine vizează, în special, violenţa domestică? – femeile. Schiţaţi portretul victimei, aşa cum reiese el din text!
Demersul didactic: un prim moment din desfăşurarea activităţii se constituie dintr-un exerciţiu de tip ACORD/DEZACORD. Elevii îşi exprimă o opinie argumentată, pornind de la o serie de afirmaţii rostite de profesor! Ultima afirmaţie permite trecerea la următorul moment în care li se explică elevilor faptul că va trebui să răspundem la o întrebare: Ar trebui ca democraţia noastră să ceară furnizorilor de servicii medicale să raporteze la poliţie cazurile de abuz domestic? – plecând de la analiza unui text suport şi utilizând metoda CAS.  (explic metoda CAS)
Grupele lucrează, echipa A răspunde cu DA la întrebare, căutând argumente în text, pe care le va prezenta echpei B. Echipa B adresează echipei A întrebări clarificatoare. Echipa B, care răspunde cu NU la întrebare caută argumente contra, prezintă echipei A, aceasta urmând a pune întrebări clarificatoare. O dată încheiată această etapă, cele două echipe îşi vor schimba rolurile, echipa A va căuta argumente CONTRA, iar echipa B – argumente PRO, astfel încât, cele două echipe să susţină ambele puncte de vedere.
Se renunţă la roluri, iar elevii vor răspunde la întrebarea  Ar trebui ca democraţia noastră să ceară furnizorilor de servicii medicale să raporteze la poliţie cazurile de abuz domestic?, aşa cum simt ei, aducând argumente plauzibile.

Impactul – părerile elevilor: Majoritatea a răspuns cu DA la întrebarea Ar trebui ca democraţia noastră să ceară furnizorilor de servicii medicale să raporteze la poliţie cazurile de abuz domestic?, susţinând că violenţa domestică nu trebuie confundată cu obişnuinţa, ea este o problemă penală şi una de sănătate şi, prin urmare, furnizorii de servicii medicale ar trebui să raporteze la poliţie cazurile de abuz domestic pentru ca autorităţile să ia măsuri şi să-i  pedepsească pe agresori. Au fost şi câţiva elevi care au afirmat că implicarea furnizorilor de servicii medicale şi a poliţiei nu este suficientă pentru a rezolva o astfel de problemă. Este nevoie de implicarea întregii comunităţi – avocaţi, protecţia copilului etc.-, dar şi de schimbarea unei mentalităţi adânc înrădăcinate în mentalitatea colectivă şi promovată secole de-a rândul: superioritatea bărbatului. Aceşti elevi şi-au argumentat opinia, susţinând că o victimă apelează la medic deoarece are nevoie de îngrijiri medicale, dacă dorea să-l denunţe pe agresor, mergea la poliţie.
Imaginile vorbesc (fotografii):