Thursday, December 17, 2015

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015 –  2017


LECŢIE INTEGRATĂ ÎN CURRICULUM
PROIECT DIDACTIC

TEMA: Studiul de caz Formarea conștiinței religioase (lecție tip WebQuest)
DISCIPLINA: Limba și literatura română
PROFESOR: Daniela Ionescu
CLASA: a XI-a D
OBIECTIVE: La sfârșitul orei, elevii vor putea:
-să-i numească pe cei 3 cronicari mordoveni: Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce;
-să cunoască tipurile de cronici;
-să știe câțiva cronicari munteni;
-să cunoască particularitățile celor 3 cronici moldovenești.



MATERIALE DIDACTICE FOLOSITE:
-platforma Nice Net;
-Wikipedia;
-SCRIBD.

MOMENTELE LECŢIEI:
Studiul de caz este o lecție gândită în trei etape (trei ore): în prima oră este prezentată tema și problematica studiului de caz, a II-a oră este destinată documentării, realizate de către elevi, iar în a III-a  oră elevii trebuie să prezinte rezultatele propriilor cercetări într-o manieră cât mai originală.
Profesorul a prezentat cu o lecție înainte problematica studiului de caz Formarea conștiinței  istorice.
Elevii au fost împărțiți în 5 grupe, a câte 6 elevi. Aceștia au la dispoziție o oră de documentare în legătură cu tema studiului de caz. La sfârșitul acestei lecții (a II-a), elevii vor strânge informații legate de tema propusă și vor avea, în formă incipientă, produsul final al cercetărilor făcute de ei.
În timpul acestei lecții elevii au intrat în clasa virtuală creată într-o oră anterioară, s-au logat, deci, pe platforma Nice Net, unde au găsit sarcina de lucru, lăsată din timp de profesor, precum și linkurile pe care trebuie să le acceseze pentru a strânge informații.
Al doilea moment, care a reprezentat cea mai mare parte a lecției, a constat în cercetarea propriu-zisă a temei, prin accesarea linkurilor găsite pe platforma Nice Net.
În ultimul sfert de oră elevii au început să schițeze PPT-ul de prezentare a informațiilor, precum și documentul Word, pe care urmează să-l trimită profesorului prin intermediul platformei Nice Net. Documentul Word va fi deschis de profesor și va reprezenta o parte a notei finale. PPT-ul va fi prezentat în ora care va urma.

PRODUSE FINALE REALIZATE DE ELEVI:
-          Elevii vor prezenta profesorului, la sfârșitul orei, documentul Word și câteva slide-uri ale PPT-ului început în clasă.

EVALUARE:
-          O parte a notei va fi reprezentată de evaluarea doecumentului Word;
-          Nota finală va fi calculată în urma evaluării PPT-urilor.

MOMENT DE REFLEXIE (concluziile profesorului):
Elevii au posibilitatea să se documenteze în legătură cu tema studiului de caz. Unii elevi nu au posibilitatea să se documenteze acasă, neavând calculatoare sau acces la Internet. Profesorul îi poate îndruma în cercetare și îi poate supraveghea.


IMAGINI