Wednesday, June 15, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A  EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - KA2)
2015  –  2017



LECŢIE INTEGRATĂ ÎN CURRICULUM
PROIECT DIDACTIC

TEMA:  Discriminarea

DISCIPLINA: Tehnologia Informației și a Comunicației
PROFESOR: Stancu Nicoleta
CLASA: a XI-a E Științe Sociale
OBIECTIVE:
- identificarea, definirea și descrierea principalelor tipuri de discriminare ;
- înțelegerea faptului că unii oameni pot fi tratați nedrept datorită propriilor  caracteristici ;
- analizarea unor studii de caz;
- identificarea comportamentelor negative și discriminatorii;
- promovarea unei atitudini nondisriminatorii la școală și în societate.

MATERIALE DIDACTICE FOLOSITE:
- calculatorul, videoproiectorul, fișe de lucru.

MOMENTELE LECŢIEI:
          Profesorul le cere elevilor care au tenul închis la culoare să ocupe calculatoarele din spate, precizând că așa se va întâmpla de acum încolo la orele de TIC. Reacțiile nu se lasă așteptate. Elevii de etnie rromă sunt cei mai vehemenți, unul din ei vrând să părăsească laboratorul acuzând profesorul de discriminare rasială chiar dacă acesta nu a spus nimic de rasă.
Astfel s-a anunțat tema lecției și s-au identificat tipurile de discriminare existente. Elevilor li s-a dat contul și parola pentru a intra pe platforma moodle a proiectului, https:inspeguera.cat .
La videoproiector, profesorul a prezentat un filmuleț din mai multe imagini cerându-le elevilor să identifice tipurile de discriminare descrise în imaginile din videoclip. Elevii au discutat pe marginea imaginilor vizionate și au dat exemple de discriminare  din mass-media sau din școală, cunoscute de ei.
          Momentul următor al lectiei a fost constituit din urmărirea pe calculator a prezentării PowerPoint  existente în pachetul lecției de pe platformă. S-au analizat cele două studii de caz, unii elevi punându-se în locul celor discriminați iar alții jucând rolul celor ce discriminează.
S-au completat fișe în care erau enunțuri la care s-a răspuns prin adevărat/fals iar pe verso elevii au descris un caz de discriminare de care au auzit în școală sau din massmedia.
Lecția s-a încheiat prin completarea unui chestionar online și a unui rebus online.

PRODUSE FINALE REALIZATE DE ELEVI:
- un filmuleț (STOP DISCRIMINATION) care surprinde secvențe de discriminare în școală, în care elevii clasei a XI-a E sunt actori și regizori în egală măsură;
- filmulețul realizat a fost încărcat pe platformă în resursele lecției și pe youtube la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=GyHYpqk_r70&feature=youtu.be

EVALUARE:
        Elevii au reflectat asupra cazurilor de discriminare prezentate în secvențele lecției sau cele relatate de colegi de-ai lor. Prin chestionarul online completat s-a urmărit să se evalueze gradul de înțelegere a fenomenului discriminării și cum trebuie combătut el.
MOMENT DE REFLEXIE (concluziile profesorului):
Elevii au identificat corect toate tipurile de discriminare și au vorbit deschis de fenomenul discriminării în școală. Astfel de lecții sunt bine venite. Lecția s-a desfășurat pe platforma online moodle, elevii clasei a XI-a E fiind familiarizați cu astfel de platforme, multe lecții de TIC desfășurându-se folosind platforma wiki.
Nu au fost create conturi individuale si astfel elevii nu au putut încărca decât un chestionar și un rebus completat. Ei le-au salvat si imediat cum li se crează conturi vor fi salvate și pe platformă.  








IMAGINI: