Wednesday, February 3, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” –
THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ŞCOLI - K2)
2015-2017

Tema: Diversitate culturală în romanul Maitreyi, de Mircea Eliade
Disciplina: limba şi literatura română
Profesor: Oprea Diana
Clasa: a X-a F
Obiective: - caracterizarea personajului Maitreyi din romanul omonim, de Mircea Eliade;
- identificarea trăsăturilor europenilor şi ale indienilor, aşa cum reies ele dintr-un text dat;
- prezentarea statutului social, psihologic şi moral al personajelor Allan şi Maitreyi;
- exprimarea unei opinii cu privire la diferenţele culturale şi de mentalitate dintre personajele Maitreyi şi Allan/indieni şi europeni.
Materiale didactice folosite: romanul Maitreyi, de Mircea Eliade
                                                fişa de lucru
Momentele lecţiei: captarea atenţiei s-a  realizat printr-un exerciţiu de spargere a gheţii, elevii având de completat o serie de enunţuri cu referire la personajul Maitreyi din romanul omonim, scris de Mircea Eliade (Maitreyi, dacă ar fi o floare, ar fi ..., dacă ar fi o pasăre, ar fi ..., dacă ar fi o culoare, ar fi ...). 3-4 elevi şi-au prezentat opiniile, fiecare dintre ei alegând flori şi culori diferite pentru a identifica acest personaj; scopul exerciţiului a fost de a observa complexitatea şi sensibilitatea acestui personaj feminin. Această discuţie a permis trecerea la următorul moment al lecţiei, anunţarea activităţii de astăzi: Diversitate culturală în romanul Maitreyi, de Mircea Eliade.
Elevii primesc fişele de lucru; în prima parte a activităţii este analizat şi caracterizat personajul Maitreyi, iar partea a doua a activităţii a urmărit o dezbatere pe marginea diferenţelor, dar şi a asemănărilor dintre europeni şi indieni, pornind de la romanul analizat la clasă.
Pentru obţinerea performanţei, elevii sunt solicitaţi să identifice statutul social, psihologic şi moral al personajelor Allan şi Maitreyi, urmărind o structură din fişa de lucru.
Asigurarea feed-back-ului se realizează prin exprimarea opiniei cu privire la diferenţele de mentalitate dintre Allan şi Maitreyi, având în vedere perspectiva pe care o are fiecare asupra iubirii.
Produse finale realizate de elevi: - fişa de lucru pe care au completat-o de-a lungul activităţii;
                                                        Planşa cu informaţii despre cultura şi civilizaţia indiană.
Evaluare: plecând de la cele discutate în clasă, elevii şi-au exprimat opiniile cu privire la diferenţele culturale dintre europeni şi indieni, cu trimitere şi la informaţiile pe care ei le-au căutat şi sintetizat într-o planşă despre cultura şi civilizaţia indiană.
Moment de reflexie (concluziile profesorului): activitate a oferit un bun prilej pentru elevi de a se informa despre alte culturi şi civilizaţii, textul-suport reprezentând, pe de-o parte un univers ficţional exotic şi atractiv, cu o problematică mereu actuală, iar pe de altă parte, o oportunitate de a descoperi diversitatea culturală şi complexitatea sufletelor îndrăgostite.

Imagini: