Sunday, January 22, 2017

„PARTICIPATIVE CULTURE” –
THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ŞCOLI - K2)
2015-2017

Tema: Socializare şi coeziune – în scop constructiv
Profesori: Ionescu Daniela, Oprea Diana, Nae Laura
Clasa: a IX-a B, a XI-a A, a XII-a C, a XII-a E
Obiective:
- cresterea gradului de coeziune a grupului prin centrarea pe o sarcina comuna,
- dezvoltarea comunicarii verbale si nonverbale,
- stimularea creativitatii si spontaneitatii.

Materiale didactice folosite: calculatorul, videoproiectorul, ghem de sfoară
Momentele lecţiei: Captarea atenţiei s-a realizat prin realizarea unui joc de spargere a ghetii, de catre doamna profesoara Nae Laura. Elevii au fost asezati in semicerc si au ”invatat” sa numere pana la 9. Regula jocului consta in faptul ca, la 3, 6 si 9 elevii nu trebuiau sa rosteasca cifra, ci sa bata din palme. Prin acest exercitiu copiii au devenit mai apropiati si mai dornici de a fi impreuna si a lucra impreuna.
In continuare doamna profesoara Diana Oprea a plasat un ghem de sfoara in mijloc si a invitat fiecare elev in parte sa dea ghemul unui coleg care i-a atras atentia in timpul activitatilor desfasurate in cadrul proiectului, mentionand ce anume i-a placut in interactiunea cu acesta. Fiecare elev a pastrat un capat al firului, astfel formandu-se o retea de sfoara intre ei. In timpul activitatii, elevii au fost incurajati sa precizeze de ce le-a placut acea caracteristica a colegului sau daca au identificat lucruri comune cu acesta.

Dupa ce fiecare a vorbit, dialogul a continuat prin intrebari de tipul: Ce vedeti? Ce reprezinta aceasta retea si cum a fost ea creata? Care sunt punctele care se suprapun? Ce se întâmplă când unul dintre colegi lasa sfoara jos sau trage mai tare de aceasta? Dialogul a fost construit  pe baza a ceea ce elevii au exprimat si impartasit. S-au evidentiat anumite aspecte din dialogul lor, ajutandu-i sa reflecteze la urmatoarele aspecte: deși venim din diferite medii, clase și cu un nivel al educatiei distinct, toți suntem inter-conectati, in ciuda diferentelor dintre noi, ar trebui să invatam sa ne respectam și să ne apreciem unul pe celalalt, identitățile noastre - Cine suntem - sunt formate prin relații și experiențe cu alții, atitudinea fata de cei din jur ne defineste.
D-na profesor Ionescu Daniela a subliniat obiectivele proiectului ACTCITY, a explicat din nou elevilor conceptul de cultură participatiă și a anunțat care sunt activitatile non-formale din cadrul proiectului, in semestrul al II-lea.
Produse finale realizate de elevi: -
Evaluare:
Moment de reflexie (concluziile profesorului): activitatea a oferit un bun prilej pentru elevi, de a întări necesitatea de comunicare, învăţare împreună şi luarea deciziilor în comun.  Jocurile de colaborare pot susţine efortul de realizarea sarcinilor de serviciu, de îndeplinirea scopului lucrativ al grupului, pot permite experimentarea şi însuşirea unor deprinderi necunoscute, fără pericolul pedepsei, ruşinii, respingerii. Ele devin mijloace relevante şi puternice pentru: spargerea barierelor dintre indivizi, concentrarea atenţiei, asigurarea implicării tuturor membrilor grupului, creşterea randamentului activităţii colective.
         Jocurile trebuie folosite pentru crearea unui simţ al scopului comun, pasiunii pentru acţiune practică şi recunoaşterii posibilităţilor existente.


Imagini: