Sunday, January 29, 2017

„PARTICIPATIVE CULTURE” –
THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ŞCOLI - K2)
2015-2017

Tema: PROTECȚIA SOCIALĂ A GRUPURILOR DEZAVANTAJATE (COPII, PERSOANE ÎN VÂRSTĂ, PERSOANE CU HANDICAP)
Profesori: Oprea Diana, Zamfirescu Raluca
Clase: a IX-a B, a XI-a F, a XII-a C, a XII-a E
Obiective:
- definirea sintagmei "grupuri dezavantajate"
- obținerea de informații cu privire la protecția socială a grupurilor dezavantajate
- empatizarea cu problemele grupurilor dezavantajate.
Materiale didactice folosite: markere, coli A4, postit-uri, imagini reprezentative.
Momentele lecţiei:
1.                  Captarea atenției: elevilor li se cere să se gândească ce este "protecție socială" și să-și exprimă un punct de vedere. Apoi se vizionează un ppt. pe această temă: Https://www.youtube.com/watch?v=pZM2_rcKxUI, urmând ca, prin folosirea acestui film, noțiunea de "protecție socială" să fie reanalizată și explicată, dacă mai este nevoie.
Conceptul de "grup defavorizat" este prezentat elevilor. Profesorul le cere acestora să identifice categoriile de persoane cuprinse în acest grup? Răspunsurile elevilor sunt scrise pe coli de flipchart. Categoriile care lipsesc sunt completate.
2. Desfășurarea activității: elevii lucrează în perechi. Ei stabilesc un sunet între ei ca semn de recunoaștere (ex. bizz, shh, PIST, waow etc.). Unul închide ochii iar celălalt scoate sunetul stabilit, plimbându-se permanent prin sală. Elevul ai cărui ochi sunt închiși încearcă să-și găsească partenerul, concentrându-se asupra sunetului.
După această activitate, participanții sunt adunați într-un cerc și întrebați cum se simt. Discuțiile se concentreze asupra problemelor persoanelor dezavantajate.
3. Obţinerea performanţei și asigurarea feed-back-ului (joc de rol):
A.        Ești la liceu și ai o ușoară dizabilitate intelectuală. Ai dificultăți în procesul de învățare a  lecțiilor și stabilirea de relații sociale. Ești exclus de un grup de prieteni. Iți place o fată din clasa ta. De fiecare dată când vrei să vorbești cu ea, ea se întoarce cu spatele și alți băieți care văd situația își bat joc de tine. Te decizi să vorbești despre sentimentele tale atunci când  te vezi cu ea singură. Dar tu nu ești  conștienț de băieții care te-au văzut și au înțeles intenția ta ...
B.        Ești o persoană cu handicap și trebuie să utilizezi un scaun cu rotile. Prietenii tăi nu te respectă și nu vor să vorbească cu tine și nu te lasă să te alături grupului lor. Ești gata să faci orice pentru a fi printre ei. Prietenii tăi cunosc situația și te exploatează. Tu faci mereu temele altor elevi. În cele din urmă ți-au cerut să furi întrebările pentru  examenul  de matematică. Ți-au spus că dacă poți face acest lucru, atunci veți fi prieteni apropiați. Tu nu vrei să ratezi această ocazie, și te  decizi  să furi întrebările și faci un plan ...
4. Evaluare:
Fotografii sau imagini despre persoanele cu handicap sunt agățate pe pereți și elevii sunt rugați să aleagă una dintre ele, să stea în fața ei, să motiveze alegerea și să găsească un slogan despre fotografie, pe care să-l scrie pe o coală de flipchart. Ar putea fi un afiș sau un anunț de serviciu public!

La finalul lecției se aplică un chestionar – să deseneze pe  postit-uri cum se simt la finalul acestei activități!!!
Produse finale realizate de elevi: - afișul realizat de elevii care au participat la activitate și prin care și-au exprimat susținerea față de persoanele dezavantajate! Filmulețele cu jocurile de rol!
Moment de reflexie (concluziile profesorului): activitate a oferit un bun prilej pentru elevi de a se informa despre protecția socială a grupurilor dezavantajate, de a experimenta câteva situații, trăiri, sentimente și atitudini ale celor mai puțin norocoși și un moment care i-a ajutat să aprecieze mai mult ceea ce au în prezent!

Imagini: