Saturday, January 30, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015 –  2017


LECŢIE INTEGRATĂ ÎN CURRICULUM
PROIECT DIDACTIC

TEMA: „Traditii de Craciun in tarile partenere”
DISCIPLINA: Geografie
PROFESOR: Iolanda Militaru
CLASA: a IX-a E
OBIECTIVE: - localizarea pe harta Europei a tarilor din proiect;
-          cunoasterea traditiilor de Craciun din aceste state;
-          identificarea obiceiurilor comune ce se regasesc in tarile partenere;
-          prezentarea materialelor realizate.
MATERIALE DIDACTICE FOLOSITE:
-          planse (colaje si text);
-          fotografii;
-          steagurile statelor;
-          harta Europei.
MOMENTELE LECŢIEI:
Activitatea sa desfasurat in cancelaria scolii, unde elevii s-au impartit in 8 grupe formate din 3-4 elevi. Fiecare grupa a reprezentat un stat si a amenajat un stand.
Pentru fiecare stat au realizat un colaj in care au prezentat obiceiurile de Craciun (colinde, decoratiuni, impodobirea bradului, obiceiurile culinare) si steagul tarii respective.
La fiecare tara elevii au realizat prajitura traditionala de Craciun. Dupa degustare copii au facut schimb de impresii si de retete. La amenajarea standurilor au participat si profesorii cu obiecte din tarile respective: suveniruri, albume foto etc.
PRODUSE FINALE REALIZATE DE ELEVI:
Produsul final pentru fiecare echipa il constituie colajul si prajitura traditionala, care poarta numele de:
-          buche de Noel – Franta;
-          panettone – Italia;
-          nuga –Spania;
-          baclava – Turcia;
-          gogosi glazurate – Portugalia;
-          biscuitii kuciukai – Lituania;
-          fursecurile kourabiedes – Grecia;
-          cozonac – Romania.

EVALUARE:
Elevii si profesorii au fost incantati de modul  in care s-a desfasurat activitatea. Au aflat noutati despre tarile partenere din proiect, dar au descoperit si lucruri comune: impodobirea bradului, colindele, darurile si ingredientele comune folosite la prepararea dulciurilor (nuca, scortisoara, fructele confiate).
MOMENT DE REFLEXIE (concluziile profesorului):
Consider activitatea ca pe o reusita deoarece toti elevii clasei a IX-a E au participat si s-au implicat. Au fost ajutati acasa de familie in realizarea dulciurilor specifice fiecarei tari de Craciun. Elevii au invatat unii de la altii prin schimbul de retete. Cu aceasta ocazie au aflat ca in Turcia Craciunul este o sarbatoare „imprumutata” prin casatoria barbatilor turci cu femei de religie crestina. Cele mai apreciate au fost apreciate traditionalele sarmale romanesti (de dulce sau de post) cu mamaliga si traditionalul cozonac.

IMAGINI




\
Ecouri în presă:
Articolul  - Un Crăciun multicultural sărbătorit la Liceul “Voievodul Mircea“ Târgoviște
publicat în  cotidianul judetean online Gazeta Dambovitei: