Sunday, January 17, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015  –  2017


LECŢIE INTEGRATĂ ÎN CURRICULUM
PROIECT DIDACTIC

TEMA: Negarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in perioada comunista
DISCIPLINA: Consiliere si orientare personala
PROFESOR: Duta Marius, Stancescu Mihaela
CLASA: a X-a A, a XI a E si a XI a C
DURATA: 2h30
OBIECTIVE:
-          Constientizarea valorii drepturilor omului in intreaga lume
-          Imbunatatirea cunostintelor legate de ideologia regimului comunist
-          Sensibilizarea elevilor catre muzica clasica

MATERIALE DIDACTICE FOLOSITE:

-          Calculator, videoproiector, filmul „Le Concert”(2009) - regizor Radu Mihaileanu





MOMENTELE LECŢIEI:

Inainte de proiectarea filmului, elevii au fost invitati sa impartaseasca din cunostintele lor legate de perioada comunista in Romania. Cele mai multe dintre interventiile lor au vizat lipsurile materiale indurate de populatie in acea perioada, existand totusi si opinii favorabile regimului in comparatie cu societatea de astazi. Toti elevii au marturisit insa ca impresiile lor legate de comunism sunt indeosebi transmise in mod subiectiv in familie, din povestirile parintilor si ale bunicilor si nu au la baza cercetarea proprie, prin consultarea cartilor/ revistelor de istorie sau documentare.

A urmat proiectarea filmului „Le Concert” realizat de regizorul francez de origine romana, Radu Mihaileanu, o poveste comico-dramatica al carei protagonist, un dirijor rus celebru al teatrului Bolsoi este degradat deoarece refuza, ca la ordinele Partidului, sa ii inlature din orchestra pe muzicienii evrei. Filmul a fost intrerupt in anumite momente, pentru punctarea unor elemente si detalii-cheie, necesare pentru o intelegere mai buna a regimului perioadei respective.

Dupa vizionare, elevi au fost provocati la o noua discutie, pentru a verifica impresiile lor legate de destinul personajelor, de modul in care acestea au fost influentate de ideologia comunista si, mai ales, de efectele acesteia asupra vietii profesionale si personale a personajelor. Facand o paralela cu societatea actuala si cu drepturile de care ne bucuram noi, in democratie, elevii au inteles ca suntem privilegiati deoarece ni se respecta libertatea de expresie, iar discriminarea rasiala este condamnata si combatuta.


MOMENT DE REFLEXIE (concluziile profesorului):
Feedback-ul oferit de catre elevi a fost unul in intregime pozitiv, elevii marturisind ca au fost impresionati atat de povestea centrala cat si de momentele muzicale. Totusi, au fost si elevi care au recunoscut ca le este greu sa faca diferenta intre poveste –fictiune si faptul ca aceasta are la baza o poveste reala, ca au existat perioade cand cetatenii au fost oprimati in baza convingerilor politice. Pentru ca subiectul filmului le-a ridicat mai multe semne de intrebare in legatura cu epoca comunista, elevii si-au manifestat interesul de a continua discutiile in cadrul orelor de istorie.


IMAGINI