Sunday, December 20, 2015

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015 –  2017



Denumirea activității: Un mar vs o tigara
Profesor: Diaconescu Cristina. Ursachescu Eugenia
Data/ locul desfășurării: Liceul „Voievodul Mircea”
Participanți: elevii cls a X-a A, a X-a C, a XI-a B
Descrierea activității (narativă): Activitatea “Un mar vs o tigara” a pornit in urma unei discutii cu elevii unei clase, clasa a X-a C care a participat efectiv la punerea “in scena” a acestei activitati,  privind fumatul de la varste fragede.  In urma discutiile “pro” si “contra” fumatului, a prezentarii unor filmulete cu dezastrele pe care le produce fiecare fum de tigara asupra organismului, punand accent pe dezastrul produs asupra unui organism tanar, in plina crestere si dezvoltare.  Am vrut ca aceasta activitate sa fie un semnal de alarma asupra acestui flagel in randul elevilor, a copiilor care se apuca de fumat la varste foarte fragede. Activitatea a avut scop informativ si de constientizare cu privire la riscurile la care se supun fumatorii. Statisticile spun ca jumatate dintre fumatori incep sa fumeze pana la varsta de 14 ani, 90% incep pana la implinirea varstei de 19 ani si ce este cel mai ingrijorator este faptul ca 90% sunt copii si adolescenti. Am vrut ca activitatea sa puna in evidenta faptul ca tigarile sunt de fapt niste droguri, care provoaca dependent de la primul fum tras. In urma discutiile preliminare acestei activitati, am inteles ca elevii nu inteleg sau subestimeaza dependent  produsa de nicotina. Am pus accentul pe fumatul pasiv, astfel incat sa le atrag atentia elevilor nefumatori, ca atunci cand stau in pauza langa niste colegi fumatori, fumeaza in acelasi ritm cu acestia, fiind obligati sa inghita “fumurile” lor. 
Impactul – Aceasta activitate a demonstrat marea capacitate a elevilor de a se implica in realizarea unui proiect, de a se mobiliza in buna desfasurare a lui. Elevii care in prima faza au fost un pic mai reticenti, pe parcurs si-au dat drumul bucuriei si incantarii de a se implica intr-o activitate extracurriculara, demonstrandu-si lor, in primul rand, ca sunt capabil sa faca un lucru bun, de la inceput la sfarsit. Activitatea a fost un prilej deosebit pentru elevii implicati sa-si recastige increderea in sine, pentru unii, pentru altii sa isi consolideze increderea in propriile forte. Mesajul actiunii i-a facut sa constientizeze ca nu trebuie sa se supuna efectului de turma si sa fumeze doar a nu face nota discondanta cu ceilalti, ca pot alege, astfel incat, daca nu este fumator activ sa nu fie fumator pasiv, ca pot face alegeri asumate, inteligente pentru viata lor, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung astfel incat sa nu fie obligati sa suporte consecintele faptelor lor. Actiunea desfasurata a declansat, pentru fiecare in parte, o serie de raspunsuri neasteptate la intrebarea : « Eu de ce fumez ? », astfel incat sa isi dea seama daca hotararea de a fuma a fost una personala sau indusa de context. Sunt convinsa ca mesajul transmis de aceasta activitate a ajuns acolo unde trebuie, in mintea si sufletul elevilor nostri, pentru ca intrebarile ulterioare, la ora sau chiar pe coridorul liceului, mi-au demonstrat acest lucru. Daca aceasta actiune a produs chiar pentru un singur elev o schimbare cat de mica, in ceea ce priveste acest flagel, pot spune ca si-a atins obiectivul, ceea ce va produce in timp, o reactie in lant.

Elevii au fost extrem de incantati de aceasta activitate, au venit in intampinarea acestei dorinte de a realiza acest proiect, cu idei care mai de care mai nastrusnice, idei care credeau ei ca ar avea un efect puternic asupra celorlati. Interesant a fost faptul ca cei mai multi dintre  elevii implicati cu tot sufletul in aceasta activitate erau fumatori, unii chiar de ani buni in aceasta « bransa » . S-au mobilizat in procurarea de mere, fiecare dintre elevii implicati  aducand cel putin un mar. Dupa un brain-storming, am pus la punct detaliile logistice ; afisul prin care am adus la cunostinta elevilor din liceu despre intentia noastra, etichetele pe care le-am legat cu o fundita rosie pe fiecare mar impachetat individual intr-o folie alimentara, precum si ecusonul purtat de fiecare dintre elevii care au participat la activitate. Impachetarea merelor s-a realizat cu doua zile inainte, au fost depozitate si pregatite pentru ziua de desfasurare a actiunii. Trebuie retinut ca elevii care s-au ocupat de pregatirea merelor au fost elevi fumatori, care si-au propus sa incerce sa schimbe tigarile din pauze cu un fruct sau orice altceva de mancare. In ziua activitatii elevii participanti au venit de la prima, desi ora de incepere era 9.00. Nerabdarea, elanul, bucuria, incantarea au fost cuvintele zilei si au fost surprinse pe fetele copiilor , fie voluntarii actiunii, fie beneficiarii. Numai in momentul in care tigarile primite au fost arse pe terenul de sport, sentimentele au contradictorii, ce se pot vedea si auzi din filmuletul realizat.   
Imaginile vorbesc