Monday, February 22, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015  –  2017


LECŢIE INTEGRATĂ ÎN CURRICULUM
PROIECT DIDACTIC

TEMA: MOTOARELE TERMICE ÎN CONDIȚIILE DEZVOLTĂRII DURABILE
DISCIPLINA: FIZICĂ
PROFESOR: ALDESCU MIOARA
CLASA: a X-a C
OBIECTIVE:
  1. Înțelegerea conceptelor de dezvoltare durabilă și cetățenie activă;
  2. Identificarea factorilor poluanți în construcția și funcționarea motoarelor termice;
  3. Găsirea de modalități de reducere a efectelor nocive produse de motoarele termice asupra mediului;
  4. Internalizarea necesității adoptării unui comportament cetățenesc activ.
MATERIALE DIDACTICE FOLOSITE: calculator, videoproiector, coli.
MOMENTELE LECŢIEI:
  1. Prin brainstorming am solicitat elevilor să spună ce cred ei că reprezintă conceptele de dezvoltare durabilă și cetățenie activă.
  2. Elevii au prezentat diverși factori poluanți în construcția și funcționarea motoarelor termice. Câțiva elevi au folosit calculatorul conectat la Internet pentru a găsi mai multe informații și le-au prezentat colegilor folosind videoproiectorul.
  3. Pentru fiecare factor poluant elevii au încercat să găsească modalități de reducere/eliminare a efectelor nocive produse de motoarele termice asupra mediului înconjurător.
  4. Grupe formate de 3-4 elevi au realizat afișe cu scopul de a conștientiza pericolele poluării de către cetățeni și pentru a transmite un îndemn pentru a acționa în acest scop.
PRODUSE FINALE REALIZATE DE ELEVI: afișe cu desene și îndemnuri privind protecția mediului, dezvoltare durabilă, comportament activ cetățenesc.
EVALUARE: observare directă pe tot parcursul activității.
MOMENT DE REFLEXIE (concluziile profesorului): desfășurarea unei astfel de activități a fost foarte bine primită de către elevi. Utilizând în mai mare măsură tehnologia IT pentru a găsi și a prezenta informații care, la prima vedere, nu ar avea legătură cu temele abordate la disciplina fizică, a condus la un interes sporit al elevilor pentru lecție. De asemenea, utilizarea termenilor specifici altor discipline în cadrul lecției de fizică, consider că este un câștig pentru elevi, contribuind la formarea competențelor transversale (contribuție importantă dacă ne gândim la accentul care se pune de obicei pe acest aspect în cadrul lecțiilor obișnuite). Deprinderea de a acționa ca un cetățean activ nu se dobândește ușor la români, de aceea fiecare pas în acest scop este bine-venit.

IMAGINI