Tuesday, May 10, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015 –  2017

LECŢIE INTEGRATĂ ÎN CURRICULUM
PROIECT DIDACTIC

TEMA:  Ziua Pământului - „Salvaţi pământul!”

DISCIPLINA: Geografie
PROFESOR: Nae Laura
CLASA: a IX-a P OMV
OBIECTIVE: resource://pdf.js/web/images/texture.png
- conştientizarea tinerilor în legătură cu starea sănătăţii Planetei, precum şi necesitatea conservării resurselor naturale;
- educarea şi mobilizarea tinerei generaţii pentru a proteja mediul înconjurător;
- inţelegerea impactului pe care îl au sursele de poluare asupra mediului înconjurător;
- consilierea şi educarea tuturor cu privire la termenul atât de des folosit "probleme globale de mediu”, probleme ce au impact asupra mediului;
- formarea unei atitudini pozitive faţă de mediul înconjurător prin stimularea interesului faţă de păstrarea unui mediu echilibrat şi exersarea unor deprinderi de îngrijire şi ocrotire a acestuia;
- educarea tinerei generaţii în spiritul dezvoltării unor conduite ecologice; cunoaşterea şi aplicarea unor norme/reguli de comportare ecologică simple;
- formarea unor deprinderi şi comportamente concordante cu dezvoltarea durabilă.

MATERIALE DIDACTICE FOLOSITE:
-          calculatorul, videoproiectorul,

MOMENTELE LECŢIEI:
Profesorul precizeaza că planeta Pământ este singura planetă cu viaţă pe care trebuie s-o ocrotim. Ştiţi să îngrijiţi natura şi să o ocrotiţi? Dacă ştiţi protejaţi-o. Ea va fi foarte bucuroasă. Cum? Foarte simplu: să nu poluăm, să curăţăm lacurile, să le spunem oamenilor că nu trebuie să polueze.
           Dar adevăratul sens pentru care  trebuie să nu poluăm şi să îngrijim Pământul este că el ne ajută să trăim, de aceea trebuie să luptăm împotriva poluării cu singura armă pe care o avem “credinţa”. Cu arma aceasta putem să învingem poluarea care este un lucru groaznic pentru Pământ.
          Tot la fel de mult vă veţi bucura şi voi când o să vedeţi că e curată. Dacă vedeţi pe cineva care aruncă mizerii trebuie să-l avertizaţi să nu mai arunce.
           Pământul vă trimite un mesaj: Salvaţi-mă!
           Eu, în numele Pământului i-aş ruga pe toţi oamenii să încerce să realizeze ceva, puţin sau mai mult, pentru mediu.
           Din acest motiv s-a luat hotărârea ca ziua de 22 aprilie sa devina „Ziua mondială a Pamantului”. S-a dovedit a fi o ocazie bună pentru a reaminti tuturor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pură, precum şi identificarea problemelor şi găsirea de soluţii la aceste probleme.
            Momentul urmator al lectiei a fost constituit de catre prezentarea PPT-urilor si a unor postere realizate de elevi.

PRODUSE FINALE REALIZATE DE ELEVI:
-          prezentari power point
-           expoziţia  cu lucrările  elevilor  va fi un prilej de a se vedea că scopul proiectului a fost realizat;

EVALUARE:
   Elevii au fost convinşi de importanţa zilei pământului ca fiind un eveniment simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului.
   Această zi a devenit un eveniment educativ şi informativ, pentru a atrage atenţia asupra problemelor de mediu ale Terrei: poluarea aerului, apelor şi a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale. Elevii au inteles ca împreună trebuie să facem şi să fim o parte din istoria zilei pământului, să descoperim surse de energie despre care nici nu ştiam că există, să participăm în a construi o lume sănătoasă, curată şi diversă pentru generaţiile ce vor urma.


MOMENT DE REFLEXIE (concluziile profesorului):
    Elevii au primit cateva informatii cu privire la lucruri pe care nu le știau despre ZIUA PĂMÂNTULUI:

 

ZIUA PĂMÂNTULUI. 1. Se estimează că în acest an de ZIUA PĂMÂNTULUI vor fi implicați în activități peste un miliard de oameni.
ZIUA PĂMÂNTULUI. 2. Sărbătoarea are steag propriu, cu o poză a Pământului făcută din naveta Apollo 17 în drumul ei spre Lună.
ZIUA PĂMÂNTULUI. 3. La prima sărbătoare, în 1970, au fost 20 de milioane de participanți.
ZIUA PĂMÂNTULUI. 4. Nimeni nu știe exact de unde vine numele sau data pentru ZIUA PĂMÂNTULUI, deoarece nici organizatorii nu își mai amintesc.
ZIUA PĂMÂNTULUI. 5. În 2008 Disney a lansat Dineynature, un canal TV dedicat documentarelor despre mediu, pentru a sărbători ZIUA PĂMÂNTULUI.

 
"Pamantul este ceea ce avem toti in comun."
Wendell Berry
.

IMAGINI 
                                                                                               








            





                           
                                         

No comments:

Post a Comment