Tuesday, May 10, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015 –  2017

Denumirea activităţii:
23 APRILIE – ZIUA SUVERANITĂŢII NAŢIONALE ŞI A COPILULUI ÎN TURCIA
Profesor: Oprea Diana
Data: 22 aprilie 2016
Participanţi: clasa a X-a F
Descrierea activităţii: în 23 Aprilie, în Turcia, se sărbătoreşte Ziua Copilului, o oportunitate pentru elevii clasei a X-a F să discute despre drepturile copilului, abuzurile asupra acestora, inegalităţile de gen şi etichetările, precum şi lipsa educaţiei sexuale în rândul tinerilor.
Prima etapă a activităţii a fost reprezentată de vizionarea unui film care surprinde povestea a cinci copile dintr-un sat din Turcia care se sonfruntă cu prejudecăţile, tradiţiile şi mentalităţile unei societăţi patriarhale. După fixarea temelor şi a liniei narative a filmului, au fost discutate anumite scene din film, cu impact şi relevante pentru subiectul activitaţii.
A doua etapă a activităţii: constituindu-se trei grupe distincte, elevii au căutat răspunsuri pentru următoarele întrebări:


Grupa I. De ce nu li se mai permite surorilor să meargă la şcoala?
a. Care este părerea bunicii despre această scenă?
b. Credeţi ca are dreptate?
c. Cine i-a povestit bunicii despre această scenă?
Grupa II: Cine sunt personajele care le-au ţinut pe cele cinci surori închise în casa? Credeţi ca au avut dreptate să facă asta?
a. Cine este figura de autoritate în casă?
b. Care este atitudinea bunicii faţă de fiul ei în această scenă?
Grupa III: Cum sunt fetele percepute de unchiul şi bunica lor? Cum difera aceasta perspectivă de personajele care le ajuta pe fete prin film? Puteţi numi care sunt aceste personaje din urma?
a. De ce nu i se permite lui Lale să meargă la meciul de fotbal?
b. Cine o ajuta pe Lale şi pe surorile ei să prindă autobuzul?
c. Ce părere aveţi de faptul că surorile au plecat fără să spună nimănui?
A treia etapă a activităţii: o altă sarcină de lucru, comună, a fost aceea să identifice patru restricţii impuse asupra fetelor şi să le motiveze!
Restricţii impuse asupra fetelor
Motivaţii



Impactul: această activitate a permis discuţii mai ample pe tema educaţiei şi a creşterii copiilor influenţată direct de contextul politic şi social, despre cât este de important să fie respectate drepturile copilului, nu numai în Turcia, ci şi la nivel global, astfel încât  fiecare copil să poată beneficia de sisteme de îngrijire de bază şi să i se asigure oportunităţi de dezvoltare armonioasă.


No comments:

Post a Comment