Monday, March 7, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015  –  2017

LECŢIE INTEGRATĂ ÎN CURRICULUM
PROIECT DIDACTIC

TEMA:  Identitate – în marele concern european. Valoare şi păstrarea tradiţiilor!

DISCIPLINA: Geografie
PROFESOR: Nae Laura
CLASA: a XI-a D

OBIECTIVE: resource://pdf.js/web/images/texture.png
-          respectarea, păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, naţionale şi europene;
-          conştientizarea importanţei existenţei unei mentalităţi pozitive legate de cetăţenia europeană, toleranţă, egalitate de şanse, interculturalitate;
-          valorificarea traditiilor si obiceiurilor prin activitătile specifice desfasurate la clasă;
-          explorarea asemănărilor şi diferenţelor generate de cultură dintre persoanele care convieţuiesc într-un anumit spaţiu geografic;
-          dezvoltarea interesului pentru promovarea tradiţiilor si conservarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor.

MATERIALE DIDACTICE FOLOSITE:

-          calculatorul, videoproiectorul,


MOMENTELE LECŢIEI:
         Profesorul precizeaza ca lumea contemporana nu este propriu zis uniforma, desi are la baza elemente comune. Identitatea reprezinta acea carte vizita pentru o persoana sau o comunitate. Identitatea naţională a unui popor este un dat istoric, adică o însuşire înnăscută, cuvenită în mod natural unei comunităţi etnice.
         De asemenea, profesorul mentioneaza ca inovatia fara traditie nu are sens, iar ceva cu totul nou nu ar fi inteles de nimeni si nici util.
         Daca intelegem traditia ca pe o suma de valori, daca constientizam faptul ca ne nastem, traim si profitam de pe urma traditiei, in sensul larg al termenului, cel de totalitate a valorilor acumulate de societate la un moment dat, putem lega traditia de educatie, de credinta, de cultura si tehnica, de toate domeniile vietii, de noi insine, care, astfel, trebuie sa devenim responsabili pentru valorile pe care le cream si le transmitem celor care ne vor urma.
          Profesorul repartizează elevii în 8 grupuri, fiecare avînd drept sarcină studierea unui obicei sau a unei traditii intr-una din tarile implicate in proiect.
         Momentul urmator al lectiei a fost constituit de catre prezentarea PPT-urilor realizate de fiecare grup de elevi.

PRODUSE FINALE REALIZATE DE ELEVI:
-          prezentari power point
EVALUARE:
   Elevii au fost convinşi de importanţa promovării culturii naţionale dar şi europene. Acest fapt a motivat şi  stimulat  elevii să îşi descopere talentul şi sa-si cultive sensibilitatea faţă de frumos şi tradiţii. De asemenea, elevii si-au dat seama ca pot defini calitatea de european prin împărtăşirea unui set de valori.
    Elevii au inteles ca noi, ca şi cetăţeni europeni, nu trebuie ne rezumăm la cunoaşterea şi conservarea propriilor tradiţii, ci trebuie depăşim graniţele culturale şi ne raportăm la culturile celorlalte popoare, iar astfel determinăm modul în care trecerea timpului sau diferenţele geografice au afectat tradiţiile şi obiceiurile .

MOMENT DE REFLEXIE (concluziile profesorului):
    Elevii au constatat ca în unele zone traditiile  au fost pastrate, fiind  mai puţin atinse de practicile economice moderne şi de dezvoltarea tehnologică. Insa din păcate, au descoperit ca unele dintre aceste manifestări ale bucuriei umane sunt pe cale de dispariţie.Dar în zilele noastre există o largă varietate de instrumente care ne pot ajuta conservăm frumuseţea autentică a acestei moşteniri culturale. Dirijarea copiilor in cadrul activitatilor scolare si extrascolare spre o atitudine de promovare a valorilor naţionale vine în întimpinarea nevoilor fundamentale ale societăţii noastre, şi anume acelea de a-şi păstra o identitate la care se raporteze permanent.

          Profesorul cere elevilor sa reflecteze asupra afrmaţiei lui François Roth: Europa nu este în urmă, ci în faţa noastră. Ea se inventează în fiecare zi.; si sa realizeze o documentare în mass-media, identificand  o „dovadă” a acestui proces.


IMAGINI















No comments:

Post a Comment