Monday, March 7, 2016

„PARTICIPATIVE CULTURE” – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN
 (ACTCITY)
ERASMUS+
(PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ȘCOLI - K2)
2015  –  2017



Denumirea activității: „Liceul Voievodul Mircea iubeste romaneste”.

Profesor: Militaru Iolanda, Ionescu Madalina, Zaharachescu Daniela, Stancu Nicoleta.

Data/ locul desfășurării: 23.02.2016, Piata Tricolorului, Targoviste.

Participanți: elevii si profesorii Liceului „Voievodul Mircea”.

Descrierea activității:
            Este al treilea an consecutiv cand, liceul nostru organizeaza activitatea dedicata zilei de Dragobete. Ne-am adunat cu mic cu mare (elevi si profesori) in Piata Tricolorului, in centrul orasului Targoviste, unde realizat o expozitie traditionala romaneasca potrivit acestei sarbatori.
            Cu aceata ocazie liceul nostru promoveaza dragostea la romani, oferta educationala pentru anul scolar urmator, dar facem cunoscute si proiectele desfasurate in scoala noastra. Unul dintre ele este „PARTICIPATIVE CULTURE – THE WAY TO BE A EUROPEAN ACTIVE CITIZEN” in care sunt implicati un numar mare de elevi si profesori. O parte din acestia s-au mobilizat si au oferit trecatorilor martisoare, felicitari, semne de carte, calendare si pliante realizate de elevi.
            De ce am ales ziua de Dragobete? Deoarece precede ziua martisorului – 1 Martie – iar legenda povesteste despre Dragobete, ca fiind un personaj mitologic (fiul babei Dochia) similar lui Eros al vechilor greci si al lui Cupidon al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a dat nastere unor obiceiuri specifice  romanilor.
            Din pacate, acestea tind sa fie tot mai mult uitate de romani si inlocuite cu sarbatoarea catolicilor dinspre Apus, cea a Sf. Valentin.  In mediul rural se mai pastreaza din obiceiuri: in ziua de 24 februarie baietii si fetele se imbraca in haine frumoase de sarbatoare si pornesc cu voie buna inspre padure pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa pe care le aseaza la icoane.
            Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman si avem datoria morala sa o transmitem si generatiilor viitoare.

Impactul – Marți, 23 februarie, s-a desfășurat în Piața Tricolorului, a treia ediție a activității „Liceul Voievodul Mircea iubește românește”, cu acordul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița și cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște.
Elevii și profesorii Liceului Voievodul Mircea au promovat sărbătoarea de Dragobete, acordându-i acesteia locul de cinste în rândul celorlalte sărbători tradiționale românești. De aceea, au organizat  o expoziție în care au fost prezentate obiecte tradiționale românești: costume naționale, ștergare, covoare, cergi, vase de lut și de lemn,etc.
Sub sloganul: „Dăruiește dragoste de Dragobete”, elevii liceului Voievodul Mircea, coordonați de echipa de profesori, au oferit persoanelor aflate în trecere felicitări în formă de inimă, mărțișoare, calendare și pliante cu oferta educațională a liceului pentru anul școlar 2016-2017. Obiectele expuse provin de la muzeul liceului (deschis în octombrie 2014) acestea fiind donate de către elevi, profesori și părinți. Muzeul a fost înființat la inițiativa profesorilor de geografie și de istorie cu scopul de a conserva și promova obiceiurile, tradițiile și portul popular atât din Județul Dâmbovița, cât și din țara noastră.
Cu aceast ocazie a fost promovat Liceul Voievodul Mircea, în prezent Școală Europeană și singura școală din Dâmbovița asociată UNESCO.
În contextul actual al globalizării, reprezentanții liceului consideră că astfel de activități sunt oportune pentru elevi, cei din urmă implicându-se cu dragoste, interes și entuziasm. Totodată, aceștia își doresc ca acțiunea să devină una tradițională pentru Liceul Voievodul Mircea. (Preluare articol din publicatia itargoviste)





Imaginile vorbesc






No comments:

Post a Comment